Smakriket
Småland

Herrydet gårdsmejeri

Småland

Herrydets vision är att ysta och lagra helt unik svensk hårdost av bästa kvalitet på ett så naturligt sätt som möjligt. Med passion för svensk hårdosttradition förädlar de ostar på komjölk med världsunik karaktär i Smålandsskogar.

Herrydets hemsida

Produkter

Qwarnfall – En helt unik lagrad cheddar med gräddig, nötig & jordig ton.
Lilla Herrydet – Halvhård lagrad kittost med lantligt inslag från skogen.
Lillebacke – Svensk lagrad rundpipig hårdost med säregen tvättad yta.
Mohärad – Klassisk svensk grynpipig stor hårdost lagrad med viltblomstrande mögelyta.
Oxabacken – Stor gammal traditionell småländsk plockost så som det ystades innan industrialiseringen, den är osten är helt unik och med lagras minst 12 månader viltblomstrande mögelyta.

Bakgrund

Olivia och Roger har ett stort intresse i svensk kulturhistoria och känner en kärlek till den svenska hårdosttraditionen. När drömmen om ett eget ysteri startade var det självklart för dem att produktionen skulle rikta in sig på att förädla småskaligt hantverksmässigt ystad och helt unik lagrad hårdost ifrån Smålandsskogar.

Mylla

Herrydet ligger i den småländska skogen, alldeles i utkanten av ko mosse. Här finns gott om kuperade betesmarker med mycket vilda ängsblommor, örter och vildgräs. Alla ostarna lagras på ett så naturligt sätt som möjligt och ytan på några av ostarna är viltblomstrande och finns naturligt i mognadslagret. Alla ostar lagras på ohyvlade granhyllor sågade av en 125 årig gran här från gården. Man borstar/tvättar och vänder alla ostarna, för hand.

Verksamhet

Framöver utvecklas ysteriet med en stor naturlig jordkällare intill ysteriet och inom några år kommer vi ha en sluten råvarukedja med egen besättning av fjällkor på gården, storleksmässigt helt anpassat efter vår produktion och tanke om högsta möjliga kvalitet på mjölken för hårdost.

Producent

Olivia & Roger Nylundh är ett äkta par som köpte gården Herrydet 2015 och bor här med sina tre små barn. De bedriver gården som ett småbruk med tanke om självhushållning och bevarande av svenskt kulturarv, traditioner och historia. Det var så man också bestämde sig för att uteslutande ysta och förädla helt unik stor svensk hårdost. Olivia är mejerska & affinör i ysteriet och det är hon som driver verksamheten i daglig basis såsom att ysta och rå om alla ostarna under hela lagringen.

Adress

Norra Unnaryd Herrydet 32
56597 Bottnaryd
Karta

PRODUCENTER I Småland

Odensjö Hemlagad

Odensjö Hemlagad

De såg fantastiska äpplen ruttna på marken i många privata trädgårdar och vägkanter och började samla in dem för att sedan frysa ner, koka, pickla, fermentera och slutligen pressa. På Odensjö Hemlagad används flera olika metoder för att ta vara på denna outnyttjade resurs. Detta

Hagshultkossorna

Hagshultkossorna

Till Hagshults kopensionat kommer mjölkkor som inte längre producerar mjölk i tillräcklig utsträckning. Här betar kossorna på det småländska höglandet, när de inte går lösa i mjuka djupströbäddar i den moderna ladugården. De får i lugn och ro äta upp sig och lägga på sig fett, och går från utslagskor till välmående djur med

Hjortsjö Gårdsmejeri

Hjortsjö Gårdsmejeri

Betet, mjölkkvaliteten och det nästan bortglömda hantverket gör hemosten från Hjortsjö Gårdsmejeri till en helt unik ost.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan , eller fortsätter använda sidan, så samtycker du till detta för de närmaste 12 månaderna. Du kan få mer information i vår integritetspolicy.

Stäng