Smakriket
Småland

Hjortsjö Gårdsmejeri

Småland

Betet, mjölkkvaliteten och det nästan bortglömda hantverket gör hemosten från Hjortsjö Gårdsmejeri till en helt unik ost.

Produkt

Hemost, en traditionell småländsk hårdost som ystas på mjölk som har självsyrat dvs. lite som långfil.

Bakgrund

Solveig Johansson köpte sin första fjällko 1998. Den var först tänkt som en hushållsko, men när Solveig smakade på mjölken som har både hög fett- och proteinhalt kände hon att hon ville göra något mer av den. Hon började tillverka hemost, som traditionellt ystades i varje småländskt hem, särskilt till jul och som kännetecknas av sin syrliga smak.

Mylla

Solveigs sju fjällkor betar fritt på örtrik ängsmark och äter förutom örter och gräs även blåbärsris, hallonbuskar och sly när det kommer åt.

Verksamhet

Hjortsjö Gårdsmejeri är en litet mejeri som startade 2009. På gården finns sju vita fjällkor som mjölkas för hand.

Mejerska

Solveig Johansson driver Hjortsjö Gårdsmejeri. Solveig är, om inte den enda, en av få som idag kan det gamla hantverket med att ysta en hemost.

Adress

Hjortsjö LUNNAGÅRD 1
33017 Rydaholm
Karta

PRODUCENTER I Småland

Hagshultkossorna

Hagshultkossorna

Till Hagshults kopensionat kommer mjölkkor som inte längre producerar mjölk i tillräcklig utsträckning. Här betar kossorna på det småländska höglandet, när de inte går lösa i mjuka djupströbäddar i den moderna ladugården. De får i lugn och ro äta upp sig och lägga på sig fett, och går från utslagskor till välmående djur med

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan , eller fortsätter använda sidan, så samtycker du till detta för de närmaste 12 månaderna. Du kan få mer information i vår integritetspolicy.

Stäng