Produkt
Hemost, en traditionell småländsk hårdost som ystas på mjölk som har självsyrat dvs. lite som långfil.
Bakgrund
Solveig Johansson köpte sin första fjällko 1998. Den var först tänkt som en hushållsko, men när Solveig smakade på mjölken som har både hög fett- och proteinhalt kände hon att hon ville göra något mer av den. Hon började tillverka hemost, som traditionellt ystades i varje småländskt hem, särskilt till jul och som kännetecknas av sin syrliga smak.
Mylla
Solveigs sju fjällkor betar fritt på örtrik ängsmark och äter förutom örter och gräs även blåbärsris, hallonbuskar och sly när det kommer åt.
Verksamhet
Hjortsjö Gårdsmejeri är en litet mejeri som startade 2009. På gården finns sju vita fjällkor som mjölkas för hand.
Mejerska
Solveig Johansson driver Hjortsjö Gårdsmejeri. Solveig är, om inte den enda, en av få som idag kan det gamla hantverket med att ysta en hemost.
Adress
Hjortsjö LUNNAGÅRD 1
33017 Rydaholm
Karta