Smakriket
Småland

Odensjö Hemlagad

Småland

De såg fantastiska äpplen ruttna på marken i många privata trädgårdar och vägkanter och började samla in dem för att sedan frysa ner, koka, pickla, fermentera och slutligen pressa. På Odensjö Hemlagad används flera olika metoder för att ta vara på denna outnyttjade resurs. Detta var början till produktionen av svensk hantverksbalsamico på lokala frukter & bär.

Besök hemsidan

Produkter

Hantverksbalsamico av lokala frukter och bär. Bland annat skogsbär, jordgubbar, päron och äpple.
Äppelbalsamicon vann SM-silver i mathantverk 2023 i klassen "innovativt mathantverk".

Bakgrund

Odensjö Hemlagad grundades efter att Henrik och Shine Simonsen lämnade storstadslivet i Köpenhamn bakom sig och flyttade till den småländska landsbygden. Där såg de stora mängder perfekta äpplen gå till spillo i privata trädgårdar och bestämde sig för att förädla dessa outnyttjade tillgångar. Först ut var äppelbalsamicon och därefter följde balsamvinäger av andra frukter och bär.

Mylla

Området har många sjöar och tall, gran och björk dominerar marken runt omkring. Skogen förser dem med fina bär och de gamla trädgårdarna i byarna med fantastiska äpplen.

Verksamhet

Odensjö Hemlagad är en av få producenter av balsamvinäger i Sverige. De fryser juicen och tinar den mycket långsamt så att arom, socker och smakkomponenter smälter före vattnet och koncentrerar juicen. Att använda kyla istället för värme ger balsamvinägern mycket fräschör och aromer som annars skulle försvinna om den kokades, som traditionell italiensk balsamico.

Producent

Henrik och Shine Simonsen är grundare av Odensjö Hemlagat. Henrik har arbetat i vinbranschen i Danmark i hela sitt liv, är självlärd vinmakare och "vinägerfermentör" med stort intresse för de bäst producerade livsmedelsprodukterna, vinet och maten. Shine är kock med kärlek för den nordiska matkulturen. De skandinaviska smakerna och den nordiska matrevolutionen är deras gemensamma stora passion.

Adress

Karsagård 11
34172 Lidhult
Karta

PRODUCENTER I Småland

Herrydet gårdsmejeri

Herrydet gårdsmejeri

Herrydets vision är att ysta och lagra helt unik svensk hårdost av bästa kvalitet på ett så naturligt sätt som möjligt. Med passion för svensk hårdosttradition förädlar de ostar på komjölk med världsunik karaktär i Smålandsskogar.

Hagshultkossorna

Hagshultkossorna

Till Hagshults kopensionat kommer mjölkkor som inte längre producerar mjölk i tillräcklig utsträckning. Här betar kossorna på det småländska höglandet, när de inte går lösa i mjuka djupströbäddar i den moderna ladugården. De får i lugn och ro äta upp sig och lägga på sig fett, och går från utslagskor till välmående djur med

Hjortsjö Gårdsmejeri

Hjortsjö Gårdsmejeri

Betet, mjölkkvaliteten och det nästan bortglömda hantverket gör hemosten från Hjortsjö Gårdsmejeri till en helt unik ost.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan , eller fortsätter använda sidan, så samtycker du till detta för de närmaste 12 månaderna. Du kan få mer information i vår integritetspolicy.

Stäng