Smakriket
Jämtland

Skärvångens bymejeri

Jämtland

Skärvångens bymejeri AB i grundades 1989 av tre familjer i Skärvången och var då Sveriges första och största hantverksmejeri. Mejeriet har under åren kammat hem hela 92 medaljer i SM i mathantverk och av dessa är 52 st guld.

Besök Skärvångens hemsida

Produkter

Här produceras förstklassiga ko- och getostar av mjölk från närliggande gårdar. Allt från klassiska
delikatessostar som Brie, Camembert, Blåmögelostar och Kittostar, men även Getostar som Chevré,
Killing och Getbrie och en hel del hårdostar. En del ostar görs på ekologisk mjölk.

Bakgrund

Kim har jobbat i företagen från start och har en viktig roll då hon har koll på allt från tillverkning till
försäljningen. Det är även hon som ser till att vi andra har fötterna på jorden. Patrik har 30 års
erfarenhet från mejeribranschen från Arla. Mathias har en flerårig mejeristutbildning från Danmark i
bagaget och har jobbat med bland annat kvalitet och produktutveckling på Arla. Även han har 30 års erfarenhet från mejeribranschen. Tillsammans har den nya ledningen mer än 85 års erfarenhet.

Mylla

Skärvångens bymejeri ligger i en fjällnära miljö och sommaren erbjuder långa ljusa nätter vilket gör att växtligheten blir en annan, därför kan mjölkleverantörerna leverera en otroligt hög kvalitet på råvaran. Korta transporter av mjölken gör också sitt till att råvaran håller högsta standard. I jordkällaren där den källarlagrade vita getosten lagras växer den sällsynta röda möglet som eftersträvas i en bra jordkällare.

Verksamhet

Produktionen pågår året runt. Under sommaren öppnas gårdens växthuscafé där man kan njuta av en ostbuffé. Där finns också en gårdsbutik som håller öppet sex dagar i veckan. Från ostlagret i Östersund säljs och transporteras ostarna ut till detaljister, restauranger och grossister.

Producent

Sedan 2021 drivs mejeriet av Kim Håkansson, Patrik Östlund och Mathias Gabrielsson. Mjölken kommer från ett par kringliggande gårdar: Stångvikens kogård i Skärvången och Skavbränna gård levererar komöjlk. Lögdergsgård levererar ekologisk komjölk. Skärvångens getgård och Bränna gårdsmejeri, som ligger i Valsjöbyn ett stenkast från Norska gränsen levererar getmjölk.

Adress

Skärvången 130
835 67 Föllinge
Karta

PRODUCENTER I Jämtland

Hillsand Getgård

Hillsand Getgård

Hillsands Getgård är belägen i byn Hillsand, 5 mil nordväst om Strömsund i Norra Jämtland. Byn ligger naturskönt vid sjön Ströms Vattudal, mitt i Beppe Wolgers ”Dunderklump-land”.

Ribes Nigrum Vingård

Ribes Nigrum Vingård

Nigrum är en vinliknande, alkoholfri måltidsdryck som tillverkas på Ribes Nigrum Vingård av svarta vinbär från Berganders Bär.

Berganders Bär

Berganders Bär

Intill Indalsälven odlar familjen Bergander svarta vinbär som förädlas till saft och gelé. Odlingen är en av få som finns i Sverige och förhållanden är mycket goda tack vare Jämtlands långa, ljusa sommarnätter.

Hedmans Delikatesser

Hedmans Delikatesser

Hedmans Delikatesser i Strömsun tillverkar kött-, fläsk- och viltprodukter sedan 1900 då Hugo Hedman startade företaget.

Örtagård Öst

Örtagård Öst

Örtagård Öst tillverkar nektar, saft, ostconfiture, torkade bär och andra produkter på egenodlad frukt och vilda bär.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan , eller fortsätter använda sidan, så samtycker du till detta för de närmaste 12 månaderna. Du kan få mer information i vår integritetspolicy.

Stäng