Smakriket
Dalarna

Wålstedts Lantbruk

Dalarna

Wålstedts Lantbruk odlar ekologiska grönsaker i Dala-Floda och har ett brett sortiment av frilandsgrönsaker med försäljning av både färska och inlagrade produkter.

Wålstedts hemsida

Produkter

En mängd olika grönsaker bland annat olika sorters rotfrukter, kål, potatis, lök, sallater, pumpor, ätbara blommor, squash.

Bakgrund

Gården firar sitt 100-års jubileum sommaren 2018. Från början producerades ull och kött från får samt mjölk och kött från kor. När Trygve och Meta tog över i slutet av 70-talet började de odla ekologiska grönsaker och har varit medlemmar av KRAV sedan föreningen startades 1985. Med tiden växlar de fokus och huvudsysslan blir grönsaksodling, medan mjölkproduktionen upphör. Kvar på gården finns dock ett 30-tal tackor för lammproduktion och landskapsvård samt höns, grisar, hästar.

Mylla

Hagens åkrar vid Västerdalälvens strand i Dala-Floda. Jordarna här är lätta och fina och grönsakerna får växa i sin egen takt och hinner ta upp all den näring och de solstrålar som behövs för att ge en god smak och fin kvalité.

Verksamhet

Idag odlas 12-16 hektar grönsaker, 8-10 hektar potatis, 15-20 hektar vete och ca. 20 hektar vall.
På gården finns även en gårdsbutik med öppet året runt samt en restaurang som håller öppet enligt överenskommelse. Under sommaren serveras ”bondfrukost” i restaurangen med gröt och bröd bakat i gårdens ugnar. Möjlighet för studiebesök på gården finns.

Producenter

På gården bor två familjer, Trygve och Meta som tog över efter Trygves far och mor, samt Per och Signe med barnen Tor och Freja.
Trygve och Per driver jordbruket och Meta driver gårdsbutik och restaurang.

Adress

Hagen 13
785 44 Dala-Floda
Karta

PRODUCENTER I Dalarna

Murboannas

Murboannas

Murboannas Gårdsmejeri, Cafe & Butik ligger några kilometer utanför centrala Borlänge i  den lilla mysiga byn Murbo i Dalarna. Här tillverkas allt från vitmögelost och kittost till cheddar och parmesan av den prisbelönta mejeristen Francis Bigot. Lokalproducerat är ett ledord för allt som tillverkas och

Liura

Liura

Liura, en svensk ärtsoja, är Fredrik Hedlunds första produkt av svenska smaksättare. Det är en smaksättare som förenar svensk premiumråvara med beredningsteknik från hela världen, där resultatet är en unik hantverksmässig soja med spännande smak och arom.

Solsyran

Solsyran

En småskalig ekologisk köksväxtodling med fokus på färska och mjölksyrejästa grönsaker, havtorn och biologisk mångfald.

Sunnanheds Fjällkor

Sunnanheds Fjällkor

Sunnanheds fjällkor ligger i Ore socken, norr om Rättvik och drivs av Sven och Ann-Christine Blomberg. Deras filosofi är att med friska, betande djur skapa ett levande landskap. Resultatet blir smakrikt kött med fantastisk fettsammansättning som blivit kockarnas favorit.

Nordisk Råvara

Nordisk Råvara

Smarta råvaror som är långsiktigt hållbara. Skonsamt odlade genom jordbruk på utvalda växtplatser. Det är tanken bakom Nordisk Råvara.

LissEllas senap

LissEllas senap

LissEllas tillverkar senap utan kompromisser, utan tillsatser. Av rena råvaror vilka är närodlade och ekologiska.

Älvdalslax

Älvdalslax

Oðerwilldera Älvdalsrom har en kvalitet som är resultatet av ett noggrant manuellt hantverk och ett unikt ursprung. Österdalälvens strömmande, friska och syrerika vatten som kommer från Dalarnas rena fjäll- och högland. En ren naturprodukt som bara saltats och varsamt lagts på burk för att kunna upplevas så