Produkter
Färska och syrade grönsaker, färska och frysta havtornsbär samt havtornsjuice och -nektar. Företaget är KRAV-certifierat.
Bakgrund
Efter en kurs i ekologi återvände Eva Gustavsson aldrig till det konventionella jordbruk hon utbildat sig och arbetat inom innan dess. Istället flyttade hon till sin mormor och morfars gård i Hansjö, strax norr om Orsa, och startade Solsyran 1987. I takt med ett ökat intresse för jorden, mikrolivet och samspelet mellan levande organismer och miljön växte både mångfalden av växter på gården och verksamheten. Mjölksyrning blev ett naturligt sätt att förädla grönsaksskörden från start.
Mylla
På gårdens marker växer inte bara grönsaker och bär utan även buskar, träd, blommor, örter och gräs av skilda slag. Tillsammans med dem skapar Eva miljöer som gynnar nyttoinsekter och samtidigt matar det oskattbara mikrolivet i jorden. ”Allt börjar med en bra jord, det är från den grönsakerna och bären får sin smak och kvalitet”, menar Eva.
Verksamhet
Eva Gustavsson odlar ett brett sortiment av ekologiska grönsaker och havtorn på friland (ca 4 hektar) och i kallväxthus. En stor del av grönsaksskörden mjölksyras (runt 10 ton färdig syrad produkt). Förutom mjölksyrejäst vitkål, morot och rödbeta som alltid finns i sortimentet, anpassar Eva innehållet i glasburkarna till de grönsaker och smaker odlingen ger. Gårdens havtorn skördas och säljs färska under säsong och därefter i fryst form, som juice eller förädlad till nektar. Gårdsförsäljning under säsong.
Adress
Ribbtjärnsvägen 22, Hansjö
794 90 Orsa
Karta