Produkter
I Murbo tillverkas allt från grillost och dessertost till lagrad cheddar och parmesan. Ostarna döps efter byarna i bygden, några exempel är Koppslahyttans Underbara, Baggbo Blå, Sellnäs Saliga och Halvars Härliga. Murboannas tillverkar sina ostar av mjölk från gården intill och är noga med att allt man använder ska vara så hållbart och närproducerat som möjligt. Här tillverkas också yoghurt, färskost och marmelad.
Bakgrund
Anna ”Murboanna” Reyier startade sin verksamhet i början av 2000-talet i liten skala. Hon hade en dröm om att en gång ta över familjegården i Murbo och tillverka ost på heltid. Med hjälp av hårt arbete, mycket kärlek och envishet drömmen förverkligade Anna sin dröm om att ta över gården och bygga sitt mejeri.
Annas engagemang för bra och närproducerad mat var något som uppmärksammades både lokalt och nationellt. Bland annat deltog hon år 2019 på Sverigemiddagen i Kungliga Slottet där hon också fick ett enskilt samtal med Hans Majestät Konungen.
Anna avled efter en tids sjukdom den 31 januari 2021 vid en ålder av 45 år. I hennes anda driver hennes man Mats Reyier idag vidare mejeriet i Murbo.
Mejeriet har ständigt växt och utvecklats både gällande sortiment, antal anställda och verksamhet. Numera har man en stor anläggning i direkt anslutning till hagar och skog i Murbo som ligger ca 1 mil utanför Borlänge.
Sedan hösten 2022 tillverkas ostarna av mejerist Francis Bigot.
Mylla
Under somrarna betar djuren i hagen vid husknuten och bidrar till det öppna och trevliga landskapet runt mejeriet. Djuren kommer från granngården som också levererar mjölken till ostarna.
Medarbetarna hos Murboannas har känslan för det närproducerade djupt rotat i företagssjälen och det är viktigt vara med att bidra till ett vackert Dalarna med öppna landskap, en levande landsbygd och blomstrande småföretag.
Verksamhet
Här finns både butik med mathantverk och annat lokalt hantverk, en restaurang med 100 sittplatser och en stor uteservering i direkt anslutning till kohagen. I mejeriet produceras vit- och blåmögelostar, färskost, grillost, hårdost, kittost, parmesan, smör och yoghurt. Produktionen sker uteslutande med mjölk från gården intill.
Producent
Ägaren till mejeriet Mats Reyier började som mjölkproducent med stor gård i byn Koppslahytta. Han är nu den som driver Murboannas vidare.
Sedan ett år tillbaka arbetar Francis Bigot som mejerist på Murboannas, han har bland annat arbetat på mejerier i Frankrike, Schweiz, Kanada, Australien och Nya Zeeland. År 2022 fick han ta emot priset ”NZ Champions of Cheese Award” för en av sina hårdostar och det var bara ett av flera priser som han tagit emot för sitt hantverk de senaste åren.
Adress
Murbo 8a
781 97 Borlänge
Karta