Råvara
I Smakriket Dalarna odlar Nordisk Råvara kulturarvsgrödan Rättviksärt.
Bakgrund
Rättviksärten har odlats i Dalarna sedan Gustav Vasa styrde över Sverige. Rättvikarna förstod tidigt nyttan med baljväxten, både för dess näringsinnehåll men också dess förmåga att binda näring i jorden. Under lång tid fanns rättviksärten att köpa i hela landet och många uppskattade den för dess stärkande förmåga.
När jordbruket mekaniserades på 50-talet passade inte rättviksärten in längre. De moderna maskinerna klarade inte av att skörda och tröska den. Att rättviksärten har bevarats är tack vare den nu 87-årige rättviksbon Bengt Eskils som med hustrun Brita odlat ärten och bevarat den så att vi nu åter kan få tillgång till den.
Mylla
Rättviksärten KRAV-odlas i samodling med havre på lätt lerig
moränmo. Moränkalkbergsgrund är bördig men stenig och har ideala förutsättningar för rättviksärten. Rättviksärten kräver sin bonde då den är betydligt mer svårodlad än många andra baljväxter. Den mognar ojämnt och påverkas mycket av väder och vind. Den växer sig också hög vilket är anledningen till att den samodlas med havre som den kan klättra på.
Verksamhetsområde
Nordisk Råvara arbetar med att ta till vara både nya och gamla baljväxter. Grödor som Rättviksärt och Gotlandslins är svenska kulturarvsgrödor som har odlats i Sverige under århundraden. Men Nordisk Råvara arbetar också med nya baljväxter som har bra förutsättningar för att odlas i Sverige, som yin yangböna och grön delikatesslins.
Producent
Rättviksärten odlas av Jonny Jones, Masesgården, Östbjörka i Dalarna.
Adress
Masesgården
795 96 Östbjörka
Karta