Produkter
KRAV-märkt nötkött och kalvkött från fjällkor.
Bakgrund
Fjällkon är en lantras som har funnits i trakterna kring Rättvik i omkring 1000 år. De senaste århundradet har dock rasen hotas av utrotning. Sven har under alla sina bondeår haft fjällkor och har varit en av eldsjälarna bakom bevarandet av fjällkorasen.
Efter 27 år som mjölkbonde gick han 2003 över till att ha sina fjällkor som dikor.
Mylla
Sunnanheds fjällkor spenderar sommarhalvåret på Ärteåsens Fäbodar, som har använts för betesdjur sedan 1700-talet. Där betar fjällkorna på naturliga vallar där växtligheten består av över 200 olika arter, däribland timotej, styvmorsviol och älgört. Under vintern hålls djuren i kall lösdrift, i en röd lada med halmbäddar. Som vinterfoder används samma gräs och örter men i torkad form. För bete och vinterfoder behövs cirka 1 ha åker per djur, och allt odlar de själva.
Verksamhet
För Ann-Christine och Sven Blomberg är det viktigt att försöka ge djuren samma förutsättningar som de ursprungligen har haft. Fjällkorasen är formad av det jordbruk med skogsbete och fäbodbruk som bedrivits i norra delarna av Sverige sedan flera århundraden tillbaka.
Allt kött från Sunnanheds fjällkor är KRAV-märkt, och djuren går ute minst 4 månader om året. Tack vare detta kan korna hjälpa till att hålla landskapet öppet, något som är viktigt för bevarandet av den biologiska mångfalden.
Producenter
Ann-Christine och Sven Blomberg
Adress
Sunnanhed Landsvägen 142
790 70 Furudal
Karta