
VEGOSTAN
VEGOSTAN är ett jordbruk på mikroformat som producerar ekologiska grönsaker i stor variation i Malmö.
Green Fries tillverkar svenska KRAV-märkta pommes frites av ekologisk potatis och rapsolja.
KRAV-märkta pommes frites tillverkade av ekologisk potatis från Hässleholm och ekologisk rapsolja från Gunnarshögs Gård på Österlen. Pommes fritesen mäter 7x14mm vilket ger en krispig yta med trevligt bibehållen potatiskärna vid fritering.
Simon och Fritjof har känt varandra sedan barnsben och har alltid varit intresserade av mat och företagande. Simon har arbetat som kock och det var när båda år 2016 konstaterade att de tyckte att det saknades en riktigt bra pommes frites på marknaden som de startade Green Fries. Green Fries är måna om att ingenting från produktionen ska gå till spillo och jobbar mot en nollvision gällande svinn. Bland annat blir den använda oljan biogas, spillpotatis tillverkar man nya produkter av och de potatisar som får rensas bort blir djurfoder. År 2016 producerades 800 kg Green Fries och år 2020 var man uppe på ca 100 ton.
Produktionsköket ligger på Fritjofs släktgård i Hässleholm. Ifrån fönstret ser man åkrarna där potatisen växer - på praktiskt cykelavstånd.
Rapsoljan framställs på Österlen av raps som växer på åkermark tillsammans med bland annat korn, vete, sockerbetor och havre.
Produktionen är igång från skörden i september till slutet av april. Eftersom potatisen inte håller rätt kvalitet mellan maj och augusti ägnar man somrarna åt att servera Green Fries ifrån den egna gröna foodtruck som de gärna ställer upp på evenemang och cateringar. På gården i Hässleholm finns en gårdsbutik.
Tobias & Fritjof driver företaget och produktionen. Potatisen odlas av Tobias Nilsson, lokal potatisbonde från Hässleholm och rapsoljan tillverkas av Erik Nilsson på Gunnarshögs Gård på Österlen.
Kärråkra 971
281 50 Hässleholm
Karta
VEGOSTAN är ett jordbruk på mikroformat som producerar ekologiska grönsaker i stor variation i Malmö.
Roger som driver Matmakarna strävar efter enkelhet. Från jord till bord utan krumelurer. Maten smakar inte bättre för att man sätter näsan i vädret. Åren i Afrika lärde Roger sig att allt handlar om råvarans klass. Ibland finns det bästa hos granngården, ibland får man
Jorden på Vitaby Kyrkby strax nedanför kyrkklockan har brukats av samma släkt i över nio generationer. Nuförtiden är det mjölkbonden Anders som ser till att kossorna får allt de behöver och odlar deras vinterfoder på de kuperade åkrarna nedåt havet. Cecilia som jobbar i mejeriet
På BackRoads Farm utanför Vitaby på Österlen odlar man ekologiska äpplen som blir till prisbelönt Bad Apples äppelmust.
Honey Hunter’s Elixir vann pris som ”Bästa skånska dryck 2018” på skånska dryckesmässan, bara dagar efter lanseringen. Bryggeriet blev sedan utnämnt till Skånes bästa dryckesproducent 2019. Honungsdryckerna har smakats och lovordats av Sveriges sommelier- och kockelit och avnjuts idag på exklusiva restauranger och cocktailbarer som
Lupinta är ett Malmöbaserat startup som tillverkar växtbaserade produkter av KRAV-odlade skånska lupinbönor. Deras mål är att minska importen av sojaprodukter från länder utanför EU och istället öka användningen av lokalt odlade lupinprodukter, för en mer hållbar värld.
På Vilhelmsdal tillverkar vi ostar som vi själva älskar. Komjölken får vi levererad från Nöbbelövs KRAV-gård som har en mix av olika kossor som ger oss den fett- och proteinhalt som krävs för att tillverka de bästa ko-ostarna. På gården finns också ett gäng frigående
På Soldattorpets mejeri bedrivs lokal, småskalig ostproduktion där själ och hjärta möts med ett unikt hantverk.
Öspab, Östra Sönnarslövs Plantskola, är ett företag där en tradition att odla äpplen möter ett modernt utvecklingstänkande med tonvikt på odling och vidareförädling av äpplen. På så sätt växer nya metoder och produkter fram, allt med våra egenodlade äpplen som bas.
Smarta råvaror som är långsiktigt hållbara. Skonsamt odlade genom jordbruk på utvalda växtplatser. Det är tanken bakom Nordisk Råvara.
Produkterna från Bjärhus står för hänsyn till miljö, människor och djur i kombination med tradition och hantverk. Det kan inte stressas fram utan tar tid. Omsorg och hantverk kostar lite mer men smakar mycket bättre.
Rosa Skattlådan är ett litet familjeföretag på Norrby Säteri, norr om Stockholm. Företaget sysslar framförallt med biodling och förädling av honung och andra produkter från bikupan samt uppfödning och förädling av japanska vaktlar.
Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information
Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan , eller fortsätter använda sidan, så samtycker du till detta för de närmaste 12 månaderna. Du kan få mer information i vår integritetspolicy.