Smakriket
Skåne

Honey Hunter’s Bryggeri

Skåne

Honey Hunter’s bryggeri är en del av biotechföretaget ConCellae AB som grundades 2007 av oss, Alejandra Vásquez och Tobias Olofsson, entreprenörer och forskare vid Lunds universitet. Företaget startades efter att vi gjorde en forskarupptäckt som avslöjade hemligheten bakom honungs förankring som folkmedicin. För detta erhöll vi Sveriges Biodlares riksförbunds pris ”Gyllene kupkniven” och SICCAM:s Josef Stark pris.

Honey Hunter’s bryggeri är det enda i världen som återskapar ”Gudarnas dryck”, vilket var det gemensamma namnet på ”urmjödet” i alla antika kulturer, en mytomspunnen dryck som sades skänka evigt liv. Ett bortglömt livselixir djupt förankrat i dåtidens folkmedicin, honung. Med femton års forskning och 6 års utveckling har vi nu kunnat återskapa Gudarnas dryck, en unik dryckesinnovation med globalt patentskydd.

Honey Hunter's hemsida

Produkter

Honey Hunter’s Elixir är världsunika drycker med fräsch och lyxig smak, ett resultat av de hundratals aromer och smakämnen som den komplexa fermenteringsprocessen frambringar. Dryckerna är frukten av ett högteknologiskt hantverk med fermentering direkt i flaskan på ett standardiserat sätt och helt utan tillsatser. Honey Hunter’s Elixir vann pris som ”Bästa skånska dryck 2018” på skånska dryckesmässan bara dagar efter lanseringen. De har smakats och lovordats av Sveriges sommelier- och kockelit och avnjuts idag på exklusiva restauranger och cocktailbarer som lågalkoholhaltiga alternativ till vin och Champagne.
Elixir Acidic – syrlig dryck med lätta bubblor. Alkoholhalt 1,5%.
Aromer och organiska syror från mjölksyrabakterierna dominerar i harmoni med honung och bubblor från vildjästsorterna. Levereras i storlekarna 200, 330 och 750 ml i bygelflaskor.
Elixir Balanced – porlande dryck med lyxig känsla. Alkoholhalt 2,25%.
Balans av honungens sötma, mjölksyrabakteriernas organiska syror och vildjästsorternas fina aromer och bubblor. Levereras i storlekarna: 200, 375 och 750 ml i Champagneflaskor.

Bakgrund

Vår resa började med ett inventeringsarbete som Tobias startade redan år 2002 i naturreservatet Kullaberg som ligger vid Mölle i nordvästra Skåne. Han undersökte de minsta invånarna, nämligen mikroorganismerna. Ett arbete som vi båda avslutade tillsammans genom att både dyka i havet och studera pollinerarna, vilket ledde till att 16 000 mikroorganismer skildrades.
Tobias biodlande morfar, Tage Kimblad, hjälpte oss och placerade en av hans bikupor vid foten av Kullaberg. Då hittade vi något som ingen annan hade sett tidigare, en grupp samarbetande mjölksyrabakterier, ett så kallat mikrobiom. Tillsammans avslöjade vi att honungs förankring som folkmedicin berodde på att alla honungsbin i världen bär på dessa dittills okända 13 olika mjölksyrabakterier vilka används i deras honungsproduktion.
Upptäckten gjordes 2005 och sedan dess har vi drivit en intensiv forskning och utveckling på bakterierna vid Lunds universitet och i vårt företag. Tack vare detta kunde vi också förklara varför urmjödet har kallats för Gudarnas dryck i alla antika kulturer – för endast då innehöll drycken dessa levande mjölksyrabakterier, vilka inte finns i någon annan honungsprodukt.
En lyckosam trio av två lundaforskare och Sveriges äldsta biodlare lade grunden för att återskapa detta bortglömda livselixir.

Mylla

Elixir ger dig skånsk unicitet med det bästa av både 100 års erfarenhet av honung och bin och världsunik spetsforskning. Denna terroir levereras genom en blandning av honung och bipollen från skog och slätt i den skånska myllan förvandlat mha mjölksyrabakterier från vårt ursprungliga nordiska honungsbi.
Carl von Linné beskrev och namngav det nordiska, honungsbiet Apis mellifera mellifera som ny art och urtypen av honungsbin. Detta bi var vårt vilda, naturliga och ursprungliga honungsbi i Skandinavien under 10 000 år fram till början av 1900-t när det utrotades från det vilda. Det finns bara i biodling idag och Tobias morfar startade sin biodling med detta mörka honungsbi som var bättre anpassat till vårt klimat och våra blommor.

Verksamhet

Vår verksamhet syftar till att återskapa funktionella livsmedel och produkter för att främja människors-, honungsbins- och djurs hälsa. Vi arbetar med fokus i forskning med naturen som guide, och med en fot i verkligheten, vårt företag, där alla våra innovationer finns idag.
Fram tills idag har vi hunnit återskapa en ”levande honung” i våra funktionella livsmedel H13, en sårsalva för djur och en probiotika för våra honungsbin samt den senaste innovationen, Gudarnas dryck. Med andra ord så levererar vi det upptäckta mikrobiomet levande i alla våra produkter men i olika format. Mikrobiomet, som alltid består av de 13 olika mjölksyrabakterierna, är helt unikt för våra produkter och skyddas av globala patent.

Producent

Alejandra och Tobias har varsin doktorsexamen i livsmedelsteknologi och har grundat ConCellae AB, Honey Hunter’s bryggeri samt forskargruppen vid Lunds universitet. Alejandra har en mycket bred kunskap och ”know-how” inom användning av mjölksyrabakterier i form av probiotika och som alternativ till antibiotika. Tobias har en mycket bred kunskap inom produktutveckling, mikrobiologi och honungsbin.
Vi brinner för både honungsbinas och de vilda binas välmående och för att kunna sänka antibiotikaanvändningen genom funktionella livsmedel och drycker.

Adress

Bårslövsvägen 3
25373 Gantofta
Karta

PRODUCENTER I Skåne

Lupinta

Lupinta

Lupinta är ett Malmöbaserat startup som tillverkar växtbaserade produkter av KRAV-odlade skånska lupinbönor. Deras mål är att minska importen av sojaprodukter från länder utanför EU och istället öka användningen av lokalt odlade lupinprodukter, för en mer hållbar värld.

Vilhelmsdals Gårdsmejeri

Vilhelmsdals Gårdsmejeri

På Vilhelmsdal tillverkar vi ostar som vi själva älskar. Komjölken får vi levererad från Nöbbelövs KRAV-gård som har en mix av olika kossor som ger oss den fett- och proteinhalt som krävs för att tillverka de bästa ko-ostarna. På gården finns också ett gäng frigående

Soldattorpets Mejeri

Soldattorpets Mejeri

På Soldattorpets mejeri bedrivs lokal, småskalig ostproduktion där själ och hjärta möts med ett unikt hantverk.

Öspab fruktodling

Öspab fruktodling

Öspab, Östra Sönnarslövs Plantskola, är ett företag där en tradition att odla äpplen möter ett modernt utvecklingstänkande med tonvikt på odling och vidareförädling av äpplen. På så sätt växer nya metoder och produkter fram, allt med våra egenodlade äpplen som bas.  

Nordisk Råvara

Nordisk Råvara

Smarta råvaror som är långsiktigt hållbara. Skonsamt odlade genom jordbruk på utvalda växtplatser. Det är tanken bakom Nordisk Råvara.

Bjärhus

Bjärhus

Produkterna från Bjärhus står för hänsyn till miljö, människor och djur i kombination med tradition och hantverk. Det kan inte stressas fram utan tar tid. Omsorg och hantverk kostar lite mer men smakar mycket bättre.

Rosa Skattlådan

Rosa Skattlådan

Rosa Skattlådan är ett litet familjeföretag på Norrby Säteri, norr om Stockholm. Företaget sysslar framförallt med biodling och förädling av honung och andra produkter från bikupan samt uppfödning och förädling av japanska vaktlar.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan , eller fortsätter använda sidan, så samtycker du till detta för de närmaste 12 månaderna. Du kan få mer information i vår integritetspolicy.

Stäng