Produkter
Honey Hunter’s Elixir är världsunika drycker med fräsch och lyxig smak, ett resultat av de hundratals aromer och smakämnen som den komplexa fermenteringsprocessen frambringar. Dryckerna är frukten av ett högteknologiskt hantverk med fermentering direkt i flaskan på ett standardiserat sätt och helt utan tillsatser. Honey Hunter’s Elixir vann pris som ”Bästa skånska dryck 2018” på skånska dryckesmässan bara dagar efter lanseringen. De har smakats och lovordats av Sveriges sommelier- och kockelit och avnjuts idag på exklusiva restauranger och cocktailbarer som lågalkoholhaltiga alternativ till vin och Champagne.
Elixir Acidic – syrlig dryck med lätta bubblor. Alkoholhalt 1,5%.
Aromer och organiska syror från mjölksyrabakterierna dominerar i harmoni med honung och bubblor från vildjästsorterna. Levereras i storlekarna 200, 330 och 750 ml i bygelflaskor.
Elixir Balanced – porlande dryck med lyxig känsla. Alkoholhalt 2,25%.
Balans av honungens sötma, mjölksyrabakteriernas organiska syror och vildjästsorternas fina aromer och bubblor. Levereras i storlekarna: 200, 375 och 750 ml i Champagneflaskor.
Bakgrund
Vår resa började med ett inventeringsarbete som Tobias startade redan år 2002 i naturreservatet Kullaberg som ligger vid Mölle i nordvästra Skåne. Han undersökte de minsta invånarna, nämligen mikroorganismerna. Ett arbete som vi båda avslutade tillsammans genom att både dyka i havet och studera pollinerarna, vilket ledde till att 16 000 mikroorganismer skildrades.
Tobias biodlande morfar, Tage Kimblad, hjälpte oss och placerade en av hans bikupor vid foten av Kullaberg. Då hittade vi något som ingen annan hade sett tidigare, en grupp samarbetande mjölksyrabakterier, ett så kallat mikrobiom. Tillsammans avslöjade vi att honungs förankring som folkmedicin berodde på att alla honungsbin i världen bär på dessa dittills okända 13 olika mjölksyrabakterier vilka används i deras honungsproduktion.
Upptäckten gjordes 2005 och sedan dess har vi drivit en intensiv forskning och utveckling på bakterierna vid Lunds universitet och i vårt företag. Tack vare detta kunde vi också förklara varför urmjödet har kallats för Gudarnas dryck i alla antika kulturer – för endast då innehöll drycken dessa levande mjölksyrabakterier, vilka inte finns i någon annan honungsprodukt.
En lyckosam trio av två lundaforskare och Sveriges äldsta biodlare lade grunden för att återskapa detta bortglömda livselixir.
Mylla
Elixir ger dig skånsk unicitet med det bästa av både 100 års erfarenhet av honung och bin och världsunik spetsforskning. Denna terroir levereras genom en blandning av honung och bipollen från skog och slätt i den skånska myllan förvandlat mha mjölksyrabakterier från vårt ursprungliga nordiska honungsbi.
Carl von Linné beskrev och namngav det nordiska, honungsbiet Apis mellifera mellifera som ny art och urtypen av honungsbin. Detta bi var vårt vilda, naturliga och ursprungliga honungsbi i Skandinavien under 10 000 år fram till början av 1900-t när det utrotades från det vilda. Det finns bara i biodling idag och Tobias morfar startade sin biodling med detta mörka honungsbi som var bättre anpassat till vårt klimat och våra blommor.
Verksamhet
Vår verksamhet syftar till att återskapa funktionella livsmedel och produkter för att främja människors-, honungsbins- och djurs hälsa. Vi arbetar med fokus i forskning med naturen som guide, och med en fot i verkligheten, vårt företag, där alla våra innovationer finns idag.
Fram tills idag har vi hunnit återskapa en ”levande honung” i våra funktionella livsmedel H13, en sårsalva för djur och en probiotika för våra honungsbin samt den senaste innovationen, Gudarnas dryck. Med andra ord så levererar vi det upptäckta mikrobiomet levande i alla våra produkter men i olika format. Mikrobiomet, som alltid består av de 13 olika mjölksyrabakterierna, är helt unikt för våra produkter och skyddas av globala patent.
Producent
Alejandra och Tobias har varsin doktorsexamen i livsmedelsteknologi och har grundat ConCellae AB, Honey Hunter’s bryggeri samt forskargruppen vid Lunds universitet. Alejandra har en mycket bred kunskap och ”know-how” inom användning av mjölksyrabakterier i form av probiotika och som alternativ till antibiotika. Tobias har en mycket bred kunskap inom produktutveckling, mikrobiologi och honungsbin.
Vi brinner för både honungsbinas och de vilda binas välmående och för att kunna sänka antibiotikaanvändningen genom funktionella livsmedel och drycker.
Adress
Bårslövsvägen 3
25373 Gantofta
Karta