Smakriket
Skåne

Nordisk Råvara

Skåne

Smarta råvaror som är långsiktigt hållbara. Skonsamt odlade genom jordbruk på utvalda växtplatser. Det är tanken bakom Nordisk Råvara.

Nordisk Råvaras hemsida

Råvara

I Smakriket Skåne odlar Nordisk Råvara stor gråärt, lupinböna, grön delikatesslins, yin yangböna och vit quinoa.

Bakgrund

Tillsammans med spannmål och rovor har gråärten varit den viktigaste basfödan för oss nordbor genom historien. Den har närt oss i svåra tider och bidragit till vår starka folkhälsa.
Lupinbönan har nyligen börjat odlas i Sverige och spås få genomslag som en konkurrent till sojabönan, då den har lika högt proteininnehåll och passar utmärkt att odla i Sverige.
Den gröna delikatesslinsen har sitt ursprung i Frankrike, där har den stjärnstatus och är känd som puylins. Här uppe i norr har den nyligen börjat odlas och här får den ännu mera smak då den får mogna långsamt.
Yin yangbönan är en hybrid som har odlats fram från kidneybönan.

Mylla

Stor gråärt KRAV-odlas i samodling med vårvete i mullrik sandjord.
Lupinböna KRAV-odlas i lätt och varm sandjord.
Grön delikatesslins odlas ekologiskt i lättbrukad och varm sandjord med havre.
Ying yangböna odlas utan artificiella medel i lätt och varm sandjord.

Verksamhet

Nordisk Råvara arbetar med att ta till vara både nya och gamla baljväxter. Grödor som Rättviksärt och Gotlandslins är svenska kulturarvsgrödor som har odlats i Sverige under århundraden. Men Nordisk Råvara arbetar också med nya baljväxter som har bra förutsättningar för att odlas i Sverige, som yin yangböna och grön delikatesslins.

Producenter

Stor gråärt odlas av Susanne & Bo Arne Johnsson, Storegård Ranseröd, Hässleholm.
Lupinböna, Grön delikatesslins, Ying yangböna och Vit quinoa odlas av Niklas Svensson & Per Modig, Fagraslätt, Kristianstad.
Grön delikatesslins odlas av Gustaf Aldén, Havgård, Klippan.

PRODUCENTER I Skåne

Österlensaffran

Österlensaffran

Österlensaffran är en pionjär inom AgTech och ekologisk saffranproduktion i södra Sverige där man revolutionerar branschen med autonoma robotar och hållbara jordbruksmetoder. Noggrann metodik och höga kvalitetsstandarder gör att man kan erbjuda enastående saffran som uppskattas av välrenommerade kockar och kulinariska entusiaster världen över.

Stora Juleboda Gård

Stora Juleboda Gård

Hos familjen Callenbring odlas många produkter med stor kärlek och omsorg om miljön, jorden och den biologiska mångfalden. Djurhållningen på gården sker med samma stora kärlek, omsorg och respekt för djuren, vilket ger högkvalitativt kött och exklusiva ägg. Biologisk mångfald, djurvälfärd och goda smaker ligger

Mossagården

Mossagården

På Mossagården finns en av Sveriges största ekologiska hampaodlingar. Gården och odlingarna ligger naturskönt inbäddade bland pampiga evighetsekar, lummiga beteshagar, vackra våtmarker och frodande grönsaksfält och här har det odlats ekologiskt sedan 1985.

VEGOSTAN

VEGOSTAN

VEGOSTAN är ett jordbruk på mikroformat som producerar ekologiska grönsaker i stor variation i Malmö.

Green Fries

Green Fries

Green Fries tillverkar svenska KRAV-märkta pommes frites av ekologisk potatis och rapsolja. 

Matmakarna

Matmakarna

Roger som driver Matmakarna strävar efter enkelhet. Från jord till bord utan krumelurer. Maten smakar inte bättre för att man sätter näsan i vädret. Åren i Afrika lärde Roger sig att allt handlar om råvarans klass. Ibland finns det bästa hos granngården, ibland får man

BackRoads Farm

BackRoads Farm

På BackRoads Farm utanför Vitaby på Österlen odlar man ekologiska äpplen som blir till prisbelönt Bad Apples äppelmust.

Honey Hunter’s

Honey Hunter’s

Honey Hunter’s Elixir vann pris som ”Bästa skånska dryck 2018” på skånska dryckesmässan, bara dagar efter lanseringen. Bryggeriet blev sedan utnämnt till Skånes bästa dryckesproducent 2019. Honungsdryckerna har smakats och lovordats av Sveriges sommelier- och kockelit och avnjuts idag på exklusiva restauranger och cocktailbarer som

Lupinta

Lupinta

Lupinta är ett Malmöbaserat startup som tillverkar växtbaserade produkter av KRAV-odlade skånska lupinbönor. Deras mål är att minska importen av sojaprodukter från länder utanför EU och istället öka användningen av lokalt odlade lupinprodukter, för en mer hållbar värld.

Vilhelmsdals Gårdsmejeri

Vilhelmsdals Gårdsmejeri

På Vilhelmsdal tillverkar vi ostar som vi själva älskar. Komjölken får vi levererad från Nöbbelövs KRAV-gård som har en mix av olika kossor som ger oss den fett- och proteinhalt som krävs för att tillverka de bästa ko-ostarna. På gården finns också ett gäng frigående

Soldattorpets Mejeri

Soldattorpets Mejeri

På Soldattorpets mejeri bedrivs lokal, småskalig ostproduktion där själ och hjärta möts med ett unikt hantverk.

Öspab fruktodling

Öspab fruktodling

Öspab, Östra Sönnarslövs Plantskola, är ett företag där en tradition att odla äpplen möter ett modernt utvecklingstänkande med tonvikt på odling och vidareförädling av äpplen. På så sätt växer nya metoder och produkter fram, allt med våra egenodlade äpplen som bas.  

Bjärhus

Bjärhus

Produkterna från Bjärhus står för hänsyn till miljö, människor och djur i kombination med tradition och hantverk. Det kan inte stressas fram utan tar tid. Omsorg och hantverk kostar lite mer men smakar mycket bättre.

Rosa Skattlådan

Rosa Skattlådan

Rosa Skattlådan är ett litet familjeföretag på Norrby Säteri, norr om Stockholm. Företaget sysslar framförallt med biodling och förädling av honung och andra produkter från bikupan samt uppfödning och förädling av japanska vaktlar.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan , eller fortsätter använda sidan, så samtycker du till detta för de närmaste 12 månaderna. Du kan få mer information i vår integritetspolicy.

Stäng