
Vita Getens Gårdsmejeri
I den unika biotopen på Linderödsåsen driver Vita Geten ett småskaligt jordbruk med gårdsmejeri. På gården bor ca 150 Svensk Lantrasgetter som betar fritt på små skogsvallar.
På Mossagården finns en av Sveriges största ekologiska hampaodlingar. Gården och odlingarna ligger naturskönt inbäddade bland pampiga evighetsekar, lummiga beteshagar, vackra våtmarker och frodande grönsaksfält och här har det odlats ekologiskt sedan 1985.
Ekologisk kallpressad hampaolja. Vackert grön med nötig smak, god i sallader, smoothies och som kosttillskott. Hampafrön är näringsrika, en fullvärdig proteinkälla med optimal balans av essentiella fettsyror, där proportionen är 3:1 mellan omega-3 och omega-6. Hampaoljan pressas av oskalade hampafrön odlade på Mossagården.
Mossagården har odlat ekologisk sedan 1985 och var först i landet med grönsaksprenumerationer. År 2007 tillkom hampaodlingen. Det ekologiska tänket går som en grön tråd och genomsyrar all verksamhet. Nu vill Mossagården utvecklas till ett innovativt center för hampaodling i Sverige, där hampans alla fördelar kommer till god nytta.
Kulturarvet Mossagården från 1800-talet omfattar 60 hektar inom det planerade biosfärområdet Vombsjösänkan, cirka hälften är åkermark, cirka 10 hektar skog samt 10 hektar betesmark, som betas av genbanksklassade lantrasdjur. Här odlas hampa som är en fantastisk växt med många användningsområden. Hela gården är ekologisk och ansluten till KRAV sedan 1989.
Mossasgården är en plats för möte, lärande och upplevelser. Ladan byggs om till ett förädlings-restaurang-workshopkök med virke från egen skog och med hampaisolering. Utöver hampaprodukter erbjuder Mossagården ekologiska frukt- och grönsakslådor via e-handel, ett trädgårdscafé, gårdsbutik och en årlig ekologisk musik- och upplevelsefestival. Hampodlingens nästa steg är fermenterad näring och livsmedel.
Mossagården 1
247 64 Veberöd
Karta
I den unika biotopen på Linderödsåsen driver Vita Geten ett småskaligt jordbruk med gårdsmejeri. På gården bor ca 150 Svensk Lantrasgetter som betar fritt på små skogsvallar.
VEGOSTAN är ett jordbruk på mikroformat som producerar ekologiska grönsaker i stor variation i Malmö.
Green Fries tillverkar svenska KRAV-märkta pommes frites av ekologisk potatis och rapsolja.
Roger som driver Matmakarna strävar efter enkelhet. Från jord till bord utan krumelurer. Maten smakar inte bättre för att man sätter näsan i vädret. Åren i Afrika lärde Roger sig att allt handlar om råvarans klass. Ibland finns det bästa hos granngården, ibland får man
Jorden på Vitaby Kyrkby strax nedanför kyrkklockan har brukats av samma släkt i över nio generationer. Nuförtiden är det mjölkbonden Anders som ser till att kossorna får allt de behöver och odlar deras vinterfoder på de kuperade åkrarna nedåt havet. Cecilia som jobbar i mejeriet
På BackRoads Farm utanför Vitaby på Österlen odlar man ekologiska äpplen som blir till prisbelönt Bad Apples äppelmust.
Honey Hunter’s Elixir vann pris som ”Bästa skånska dryck 2018” på skånska dryckesmässan, bara dagar efter lanseringen. Bryggeriet blev sedan utnämnt till Skånes bästa dryckesproducent 2019. Honungsdryckerna har smakats och lovordats av Sveriges sommelier- och kockelit och avnjuts idag på exklusiva restauranger och cocktailbarer som
Lupinta är ett Malmöbaserat startup som tillverkar växtbaserade produkter av KRAV-odlade skånska lupinbönor. Deras mål är att minska importen av sojaprodukter från länder utanför EU och istället öka användningen av lokalt odlade lupinprodukter, för en mer hållbar värld.
På Vilhelmsdal tillverkar vi ostar som vi själva älskar. Komjölken får vi levererad från Nöbbelövs KRAV-gård som har en mix av olika kossor som ger oss den fett- och proteinhalt som krävs för att tillverka de bästa ko-ostarna. På gården finns också ett gäng frigående
På Soldattorpets mejeri bedrivs lokal, småskalig ostproduktion där själ och hjärta möts med ett unikt hantverk.
Öspab, Östra Sönnarslövs Plantskola, är ett företag där en tradition att odla äpplen möter ett modernt utvecklingstänkande med tonvikt på odling och vidareförädling av äpplen. På så sätt växer nya metoder och produkter fram, allt med våra egenodlade äpplen som bas.
Smarta råvaror som är långsiktigt hållbara. Skonsamt odlade genom jordbruk på utvalda växtplatser. Det är tanken bakom Nordisk Råvara.
Produkterna från Bjärhus står för hänsyn till miljö, människor och djur i kombination med tradition och hantverk. Det kan inte stressas fram utan tar tid. Omsorg och hantverk kostar lite mer men smakar mycket bättre.
Rosa Skattlådan är ett litet familjeföretag på Norrby Säteri, norr om Stockholm. Företaget sysslar framförallt med biodling och förädling av honung och andra produkter från bikupan samt uppfödning och förädling av japanska vaktlar.
Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information
Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan , eller fortsätter använda sidan, så samtycker du till detta för de närmaste 12 månaderna. Du kan få mer information i vår integritetspolicy.